Michal Pinc: Sestavme příští rozpočet efektivněji a smysluplněji

Praha 12 schválila deficitní rozpočet, výdaje jsou o 38% vyšší než příjmy. Osobně s tím nemohu souhlasit. V rozpočtu vidím řadu nedostatků a způsob jeho schválení je skoro až úsměvný. Tento rozpočet opravdu není dobrou vizitkou stávající koalice (která se mimochodem již i rozpadla).

Dne 25. 2. 2014 schválili zastupitelé deficitní a rozporuplný rozpočet Městské části Praha 12. Nutno dodat, že schválení rozpočtu prošlo hlasováním jen díky podpoře komunistických zastupitelů. Proti rozpočtu hlasovali zástupci ČSSD a VV, pro hlasovali zástupci ODS a TOP 09, Změna pro Prahu 12 se hlasování zdržela.

Celkové příjmy roku 2014 ve výši 248,049.000,- Kč jsou doplněny financováním z vlastních fondů ve výši 157,107.000,- Kč. ODS a TOP 09 sice tvrdí, že toto dofinancování proběhne bez zadlužování městské části, s tím ale nemůžu souhlasit, neboť už neříkají, že se tímto investováním vyčerpá rezerva obecní kasy a utratí se fondy z privatizace bytů a domů.

Rád bych poukázal na velký nepoměr v rozpočtu ohledně investování do údržby zeleně ve výši 28,140.000,- Kč a oproti tomu velmi nízkou položku vyčleněnou na údržbu silnic a to ve výši 3,465.000,- Kč.

Dále upozorňuji na plánovanou investici - vestavba nových oddělení mateřské školy do objektu ZŠ a MŠ Smolkova v předpokládané částce 8,000.000,- Kč. Souhlasím s tím, že je potřeba vybudovat nové třídy pro děti, ale musí to být tak drahé, zvláště když víme, že v loňském roce proběhla rekonstrukce dvou tříd v mateřské škole Studánka, a to za částku 1,300.000,- Kč?

Další, z mého pohledu nepřijatelná částka, je položka dvou milionů korun na studie a projektovou dokumentaci k zamýšlené nové radnici. Pokud je mi známo, zatím není jisté, zda nová radnice vůbec bude. Pokud bude, tak zda se bude rekonstruovat nějaký stávající objekt, nebo se začne stavět tzv. na zelené louce.  Myslím si, že nejprve by se měl záměr nové radnice diskutovat napříč politickými stranami a měl by být alespoň předběžný souhlas v celém zastupitelstvu, a to dříve, než bude částka navržena do rozpočtu městské části. Současné vedení prosazuje novou radnici v rekonstruované budově obchodního domu Prior. Věřím, že Prior by se dal lépe využít komerčně, odhadovaná výše příjmů do pokladny městské části by byla ve výši 20 až 30 milionů korun ročně.

Nesouhlasím ani s požadavkem Změny pro Prahu 12 na uvolnění částky 1,000.000,- Kč na nákup nových varhan do kostela. Je známo, že varhany jsou v havarijním stavu. Myslím si však, že kostel využívají především věřící. Proto by se měla církev, která bude disponovat obrovským majetkem z restitucí, sama postarat a pořídit nové varhany na své náklady.

Jsem si plně vědom, že sestavování rozpočtu je velmi náročná a citlivá záležitost a vždy se najdou oponenti. Nicméně na základě výše uvedeného jsem přesvědčen, že rozpočet Prahy 12 by mohl být sestaven lépe, efektivněji, smysluplněji, a to s ohledem na potřeby a zájmy našich občanů. 

 

Michal Pinc

8. 10. 2014